Eddig nem √≠rtunk r√≥la, de egyre fokoz√≥dik a cirkusz a kelet-k√≠nai-tengeri Tiaoj√ľ/Szenkaku-szigetek hovatartoz√°sa kapcs√°n. Az eg√©sz a m√ļlt h√©t v√©g√©n kezdŇĎd√∂tt, mikor az √©vtizedek √≥ta vitatott szigetcsoport√©rt v√≠vott diplom√°ciai csihipuhi √ļj szintre l√©pett K√≠na √©s Jap√°n k√∂z√∂tt. Az elŇĎbbi, meglehetŇĎsen agressz√≠v l√©p√©sk√©nt, egyoldal√ļan kiterjesztette a vit√°s ter√ľlet f√∂l√© l√©gv√©delmi azonos√≠t√°si z√≥n√°j√°t.

Tegnap az Egyes√ľlt √Āllamok is felugrott a dilivonatra, k√©t B-52 Stratofortress strat√©giai neh√©zbomb√°z√≥val √©s ezzel m√°r a mi ingerk√ľsz√∂b√ľnket is siker√ľlt √°tl√©pnie a helyzetnek. A hivatalos magyar√°zat szerint kik√©pzŇĎrep√ľl√©sen vettek r√©szt v√©letlen√ľl pont a vitatott ter√ľletek f√∂l√∂tt √©s a k√≠nai l√©gv√©delem t√∂bbsz√∂ri felsz√≥l√≠t√°s√°ra sem voltak hajland√≥ak azonos√≠tani magukat. Az amerikaiak √©s jap√°nok kor√°bban diplom√°ciai √ļton m√°r tiltakoztak, de √ļgy l√°tszik egy ilyen b√°tor l√©p√©ssel is √©rv√©nyt k√≠v√°ntak szerezni a v√©lem√©ny√ľknek. A N√©pszabiban vid√°man levad√°szbomb√°z√≥zott B-52-esek kb. egy √≥r√°t t√∂lt√∂ttek a z√≥n√°ban. De vajon mi is lehet a selling point √∂t nyavaly√°s szigetecske meg h√°rom szikla eset√©ben? A p√°r √©vtizede a szigetcsoport k√∂zel√©ben felfedezett olajk√©szletek, nan√°.

A legk√≠nosabb az eg√©sz sztoriban tal√°n a k√≠nai ENSZ-nagyk√∂vet zavart reakci√≥ja az amerikai g√©pekkel kapcsolatos k√©rd√©sekre reag√°lva. A v√°laszad√°s elŇĎl kit√©rt, majd visszab√∂f√∂gte a hivatalos pekingi √°ll√°spontot a l√©gv√©delmi azonos√≠t√°si z√≥na kiterjeszt√©s√©t illetŇĎen (tl;dr: "√ļgysem v√°ltozik ezzel semmi" √©s "teljesen norm√°lis megold√°s, minden orsz√°gnak joga van szuverenit√°sa √©s l√©gtere v√©delmez√©s√©re, bla-bla-bla"). A k√≠nai hadsereg k√∂zlem√©nye szerint K√≠na egyetlen rep√ľlŇĎg√©p-hordoz√≥ja, a Liaoning (az ex-orosz, ex-Varjag, Admiral Kuznyecov-oszt√°ly√ļ √≥ri√°s) √©s k√≠s√©rŇĎhaj√≥i (k√©t rombol√≥ √©s k√©t fregatt) jelenleg a D√©l-k√≠nai-tenger fel√© tart, √°ll√≠t√≥lag "tudom√°nyos k√≠s√©rletek √©s kik√©pz√©s" c√©lj√°b√≥l. Haha. A probl√©ma ezzel az, hogy b√°r nem eml√≠tik a hordoz√≥ kapcs√°n a Jap√°nnal folytatott huzavon√°t, a haj√≥ ek√∂zben - nyilv√°n demonstrat√≠ve - √°tvonul a Kelet-k√≠nai-tengeren is, sz√≥val garant√°lt a m√≥ka a haditenger√©szet-f√©tiseseknek a k√∂vetkezŇĎ hetekre.