Hadi(k) kávéház

Eddig nem írtunk róla, de egyre fokozódik a cirkusz a kelet-kínai-tengeri Tiaojü/Szenkaku-szigetek hovatartozása kapcsán. Az egész a múlt hét végén kezdődött, mikor az évtizedek óta vitatott szigetcsoportért vívott diplomáciai csihipuhi új szintre lépett Kína és Japán között. Az előbbi, meglehetősen agresszív lépésként, egyoldalúan kiterjesztette a vitás terület fölé légvédelmi azonosítási zónáját.

Tegnap az Egyesült Államok is felugrott a dilivonatra, két B-52 Stratofortress stratégiai nehézbombázóval és ezzel már a mi ingerküszöbünket is sikerült átlépnie a helyzetnek. A hivatalos magyarázat szerint kiképzőrepülésen vettek részt véletlenül pont a vitatott területek fölött és a kínai légvédelem többszöri felszólítására sem voltak hajlandóak azonosítani magukat. Az amerikaiak és japánok korábban diplomáciai úton már tiltakoztak, de úgy látszik egy ilyen bátor lépéssel is érvényt kívántak szerezni a véleményüknek. A Népszabiban vidáman levadászbombázózott B-52-esek kb. egy órát töltöttek a zónában. De vajon mi is lehet a selling point öt nyavalyás szigetecske meg három szikla esetében? A pár évtizede a szigetcsoport közelében felfedezett olajkészletek, naná.

Advertisement

A legkínosabb az egész sztoriban talán a kínai ENSZ-nagykövet zavart reakciója az amerikai gépekkel kapcsolatos kérdésekre reagálva. A válaszadás elől kitért, majd visszaböfögte a hivatalos pekingi álláspontot a légvédelmi azonosítási zóna kiterjesztését illetően (tl;dr: "úgysem változik ezzel semmi" és "teljesen normális megoldás, minden országnak joga van szuverenitása és légtere védelmezésére, bla-bla-bla"). A kínai hadsereg közleménye szerint Kína egyetlen repülőgép-hordozója, a Liaoning (az ex-orosz, ex-Varjag, Admiral Kuznyecov-osztályú óriás) és kísérőhajói (két romboló és két fregatt) jelenleg a Dél-kínai-tenger felé tart, állítólag "tudományos kísérletek és kiképzés" céljából. Haha. A probléma ezzel az, hogy bár nem említik a hordozó kapcsán a Japánnal folytatott huzavonát, a hajó eközben - nyilván demonstratíve - átvonul a Kelet-kínai-tengeren is, szóval garantált a móka a haditengerészet-fétiseseknek a következő hetekre.

Share This Story

Get our newsletter