Pont egy hét múlva lesz esedékes az idei győzelem napi katonai felvonulás, amit a jelenlegi feszült geo- és katonapolitikai légkörben a hidegháborús időszakot idézően mikroszkopikus méretűre összeszorult ánusszal figyelnek majd a nyugati elemzők.

A haditechnikai ügyekben járatosabbaknak a most következő eszközök nagy része nem újdonság, de a többiek kedvéért nyilvánvalóan nem árt kicsit áttekinteni, hogy mire is számíthatunk.

Az idei felvonulás nem csak a Szent György-szalagos fricska miatt különleges, hanem mert soha nem látott számú nóvum vonul fel idén, nyilván az oroszok visszatérőben levő katonai nagyhatalmi potenciálját és 110 százalékra pörgetett katonai-ipari komplexum teljesítményét demonstrálandó. Nézzük is meg, mi debütál idén.

T-14/15 “Armata”

A legfontosabb a friss felhozatalból. Aki egy kicsit is otthonosabban mozog az orosz haditechnika világában, az tudja hogy a ruszkik jelenlegi legmodernebb MBT-je, a T-90 egy átmeneti megoldás, amit a T-72 alapjain, a T-80-as számos technikai megoldását átemelve hoztak létre a Karcev-Venediktov tervezőirodában.

Advertisement

A Nyizsnyij Tagilban található Uralvagonzavod által gyártott típust a szintén ott gyártandó Armata platform váltja, ami évtizedek óta az első orosz harckocsi, ami nem az előző típusra épül, hanem az alapja is teljesen új fejlesztés. A modern kívánalmaknak és a nyugati tervezési filozófiáknak jobban megfelelő platform legfontosabb tagja a régebbi típusokat hamarosan váltó T-14, ami jóval nagyobb és magasabb, mint a jelenleg rendszerben lévő típusok.

A főpróbákon lekapták az új eszközöket, a tornyok itt még le vannak fedve takaróval. Szakértők már azt is tudni vélik, hogy 125 millis simacsövű löveget kapott, amit egy automata töltőberendezés táplál, mivel a távirányítható toronyban senki nem ül - ezzel sokkal védhetőbbé válik a legénység élete. Másodlagos fegyverzete a hírek szerint egy 12,7 géppuska és állítólag egy párhuzamosított 30 millis gépágyút is kapott. A töltő különlegessége, hogy a T-szériás orosz tankokon alkalmazott megoldással szemben itt a legénységi tértől külön, a toronyban tárolható a 32 lövedék, így katasztrofális találat esetén nagyobb eséllyel élheti túl a becsapódást a személyzet.

Abból amit látunk, a harckocsi alapjaiban is különbözik, sőt szinte semmiben nem emlékeztet az eddigi orosz tankokra. A 72/90-esek hatgörgős torziós felfüggesztéséhez képest egy plusz görgővel rendelkezik és egyesek azt is megkockáztatták, hogy modern hidropneumatikus felfüggesztést kapott - az eddigi képek alapján nem lehet eldönteni. Nagyjából 10 ilyen fog részt venni a felvonuláson.

Advertisement

A platform másik fontos jellemzője, hogy az alvázra a gépesített hadviselésben szükséges páncélosok szinte minden típusát fel lehet építeni. Itt fog bemutatkozni a csak T-15 néven futó gyalogsági harcjármű (IFV) verzió is, ami az igencsak öregeskedő, számunkra is ismerős BMP-k egyik váltótípusa lehet. Ez a verzió elvileg a KBP tervezőiroda Bumerang-BM típusú távirányítású tornyát kapja meg, erre szerelik majd a főként BTR-80A-król és a Mi-28-asokról ismerős, 30 millis Sipunov 2A42 gépágyút, egy párhuzamos 7,62-es géppuskát és a Kornet-EM irányított páncéltörő rakéták indítóállványait.

Ha ez nem lenne elég, lesz még más verzió is: rögtön itt az MT-A hídvető verzió, a MUM-A műszaki mentő variáns, a BMO-2 nevű termobarikus rakétákat tüzelő sorozatvető (hasonlóért lásd: TOSz-1 Buratino) és az USzM-1 aknarakó, mind-mind ugyanarra az alapra építve.

Advertisement

Kurganyec-25

A második fontos új technika szintén egy gyalogsági harcjármű, ami 25 tonnás súlyával jelentősen nehezebb, mint az eddigi BMP-k, amikből a legnehezebb 3-as típus is bőven 20 tonna alatt volt. A Kurganmas-zavod gyárban készülő új páncélost kétféle toronnyal láthatjuk a hírek szerint. Az egyik verzióban 30 millis gépágyút kap (valószínűleg itt is a Sipunov-félére számíthatunk), a másik variánsnál nem látni semmi hangsúlyosat a takarás alatt, ami parancsnoki verziót vagy géppuskával, esetleg automata gránátvetővel szerelt variánst jelenthet a Jane’s szerint. A neves kiadó és kutatóintézet szakértői szerint előfordulhat az is, hogy a főpróbák idejére leszedték a löveget, ami egybevágna egy korábbi írásukkal, ami a másik verzióra 57 millis löveget vár.

Advertisement

Koalicija-SzV

A Mszta-Sz alapjaira, annak utódjaként kialakított önjáró tarackot is most láthatjuk először. Bár a tornyot itt is takarják, a méretéből adódóan letakarhatatlan löveg csőszájféke és egyéb berendezései alapvetően különböznek a korábbi Mszta megoldásaitól. Korábban egyébként e név alatt egy kétcsöves megoldásról szóltak a hírek, ám ezt a verzió 2010-ben elengedte a tervezőiroda. Az előzetes hírek alapján ezt is az Armata alapjaira pletykálták, ám az alváz nyilvánvalóan különbözik. Bár vannak hasonlóságok, a felfüggesztés hatgörgős és leginkább a 72/90-esére hasonlít. Az eszköz a hatalmas toronnyal együtt nagyjából 55 tonnás súllyal rendelkezik.

Advertisement

Bumerang

A BTR-ek több évtizedes egyeduralmának is vége lassan - itt az utód a szintén 8x8-as hajtásképletű Bumerang csapatszállító páncélos formájában. Itt is megfigyelhető, hogy ez már sokkal inkább hasonlít a nyugati típusokra. Az alváz V-alakzatú, ami az aknák és IED-k elleni védelmet hivatott javítani a robbanásból származó erő eltérítésével. A motor elöl, a vezető mellett található a jobb oldalon, míg a torony középen, a deszanttér pedig a hátsó részben. Az orosz hagyományokhoz híven ez is kétéltű, a hátsó fotókon látszik is a letakart propeller.

Advertisement

A Kurganyechez hasonlóan itt is eltakarták a tornyot, és nincs nyilvánvaló fegyverzet, ami itt is eltávolított fedélzeti fegyvereket vagy parancsnoki kialakítást sejtet. Összességében megállapítható, hogy nagyjából ez tekinthető az orosz válasznak az amerikai Strykerekre.

Futottak még

Persze ezek csak a legfontosabbak, egy csomó egyéb, kisebb jelentőségű újdonság is lesz. Pl. itt van rögtön a jól ismert GAZ Tigr újdonatúj, Kornet páncéltörő rakétákkal felszerelt tankelhárító verziója:

Advertisement

Illetve a Kamaz alapokon nyugvó 6x6-os Tajfun páncélozott csapatszállító:

Hogy az Ural alapokra épült Tajfun-U MRAP-ről már ne is beszéljünk.

Advertisement

És még mindig nem teljes a felsorolás. (Forrás: Jane’s IHS)