Ennyi maradt a volgogr√°di 15-√∂s trolibuszb√≥l a mai m√°sodik √∂ngyilkos mer√©nylet ut√°n. Legal√°bb 14 a hal√°los √°ldozatok √©s 28 a s√©r√ľltek sz√°ma, mik√∂zben a tegnapi mer√©nylet √°ldozatainak sz√°ma m√°r 17-re n√∂vekedett. A t√ļl√©lŇĎk k√∂z√∂tt tal√°ltak egy kb. f√©l√©ves csecsemŇĎt is, akinek √©let√©√©rt az orvosok k√ľzdenek. A gyermek k√≥m√°ban van, kil√©te ismeretlen. Az √∂ngyilkos mer√©nylŇĎ ez√ļttal f√©rfi volt, a robban√≥szerkezet pedig n√©gy kil√≥s.

A RIA Novosztyi tud√≥s√≠t√°sa szerint a volgogr√°di k√∂zhangulat √©rthetŇĎen rossz, az emberek f√©lnek a t√∂megk√∂zleked√©st haszn√°lni, ink√°bb gyalogolnak. A helyzetet s√ļlyosb√≠totta, hogy egy twitteres idi√≥ta elkezdte azt is terjeszteni, hogy az egyik villamosmeg√°ll√≥ban is bomba robbant, amit k√©sŇĎbb a hivatalos szervek megc√°foltak. A tervezett √ļj√©vi √ľnneps√©geket a v√°ros lemondta. A t√°mad√°sok√©rt a felelŇĎss√©get m√©g egy csoport sem v√°llalta, de es√©lyes, hogy az Umarov vezette csecsen-ingus-dageszt√°ni-cserkesz sz√©lsŇĎs√©gesek √°llhatnak a h√°tt√©rben - erre utal a tegnapi mer√©nylŇĎnŇĎ kauk√°zusi hangz√°s√ļ neve is.

K√∂zben orsz√°gszerte szigor√≠tanak a biztons√°gi int√©zked√©seken, a terrorelh√°r√≠t√°s pr√≥b√°l √ļrr√° lenni a k√°oszon. Az elk√∂vetŇĎk eddig egy√©bk√©nt kiv√°l√≥an haszn√°lt√°k ki a k√∂zeledŇĎ t√©li olimpi√°t √∂vezŇĎ, Oroszorsz√°gra ir√°nyul√≥ m√©diafigyelmet √©s a biztons√°gi √°tcsoportos√≠t√°sokat. Szocsiban hasonl√≥t v√©grehajtani lehetetlen, de a j√°rul√©kos reflektorf√©nybŇĎl m√©g √≠gy is jut nekik.

Advertisement

Al√°bb l√°that√≥ak a robbant√°sok helysz√≠nei, a t√©rk√©pet a Russia TodayrŇĎl, a k√©peket pedig a Ria Novosztyit√≥l ny√ļltuk. Volgogr√°d a Kauk√°zushoz val√≥ k√∂zels√©ge miatt v√°lhatott c√©lpontt√°, v√©li Gordon Hahn a Center of International Strategy orosz-szak√©rtŇĎje.

An explosion on a trolleybus near Kachinsky Market in Volgograd. (RIA Novosti / Alexey Ulianov)

Advertisement

Alekszej Popov egykori Alfa-kommand√≥s szerint nem ez volt az utols√≥ ilyen t√°mad√°s √©s nagy val√≥sz√≠nŇĪs√©ggel igaza is van.