Hadi(k) kávéház
Hadi(k) kávéház
Illustration for article titled Vádemelés Szergyukov ellen

Itt még nagy volt a bromance. (Associated Free Press)

Az egykori védelmi miniszter akár három hónapos elzárást is kaphat (!!44!) gondatlanságból elkövetett károkozásért. Elvileg mintegy 56 millió rubeles mutyi miatt emeltek vádat ellene, mivel sorkatonákat vezényelt egy asztraháni magánüdülőhöz vezető út és híd építéséhez. A helyzet kellemetlenségét fokozza, hogy a Zsitnoje-üdülő tulajdonosa nem más, mint sogóra, Valerij Puzikov.

Advertisement

A tavalyi Oboronszervisz-Szlavjanka ingatlanpanama miatt kegyvesztetté váló Szergyukov, aki lemondatása óta egy állami műszaki vállalatot vezet, nem kommentálta a fejleményeket - eleinte egyébként csak tanúként hallgatták ki az ügyben. Korábban már több egykori alárendeltjét helyezték korrupciós ügyek miatt vád alá, ami azért különösen vicces, mert az eredetileg adóügyekkel foglalkozó Szergyukovot pont a rossz vezetés és a határtalan korrupció miatt rakták anno a védelmi tárca élére.

Az általa bevezetett haderőreformok egy részét a hadsereg vezetősége és a hadiipari prominensek tiltakozása miatt utódja, Szergej Sojgu vissza is fordította. Bár sokan úgy gondolták, hogy apósa, az ex-miniszterelnök, Gazprom-enök Viktor Zubkov révén érinthetetlen, de úgy látszik van az a pofátlan korrupció, amibe még ő is belebukhat.

Advertisement

Persze könnyen meglehet, hogy az após csak azért rántotta ki a szőnyeget Szergyukov alól, mert megelégelte, hogy lányát az ex-miniszter azzal a Jevgenyija Vasziljevával is csalta, aki az Oboronszervisz igazgatótanácsi tagja volt és a panama miatt jelenleg előzetesben ül. A Szvobodnaja Volna még azt is megszellőztette, hogy a Vasziljevához házkutatásra érkező rendőröknek maga Szergyukov nyitott ajtót - úgy látszik, a mutyivonaton nincsen fék.

Share This Story

Get our newsletter