MielŇĎtt m√©g jobban belemer√ľln√©k, a t√©ma aprop√≥j√°n n√©mi n√©vmagyar√°zattal tartozom. Aki ismer, az tudja, hogy rettenetesen ut√°lom a pontatlan terminol√≥giahaszn√°latot, √©s k√ľl√∂n√∂sen harapok, ha a rep√ľlŇĎg√©p-hordoz√≥t leanyahaj√≥zz√°k, a g√©pkarab√©lyt lerohampusk√°zz√°k vagy -g√©ppisztolyozz√°k, vagy a robotrep√ľlŇĎg√©pet lecirk√°l√≥rak√©t√°zz√°k. Hogy mi√©rt is lett ez a blog neve?

Egyr√©szrŇĎl nyilv√°n h√ľly√©n hangzana, hogy repulogephordozo.cink.hu, m√°sr√©szrŇĎl az angol megfelelŇĎk√©nt alkalmazott mothership olyan kellemes, otthonos hangz√°s√ļ. Szeretj√ľk, mert benne van a szerkesztŇĎs√©g haditechnikaf√©tise, a k√ľl- √©s geopolitikai √©rdeklŇĎd√©s√ľnk (mint az erŇĎprojekci√≥, a nagyhatalmi st√°tusz szimb√≥luma) √©s benne van a magunkat-nem-komolyan-vev√©s is - alapvetŇĎen ink√°bb a t√©ma ir√°nt √©rdeklŇĎdŇĎ mŇĪkedvelŇĎknek sz√°njuk ezt az oldalt, mintsem szakmabelieknek.

A Gorskov/VikramńĀditya testv√©rhaj√≥ja, a Novorosszijszk. (Defenseimagery.mil)

Na, de hogy v√©gre valami aktu√°lisr√≥l is sz√≥ ess√©k, a szombati nap sor√°n v√©gre sor ker√ľlt az INS VikramńĀditya rep√ľlŇĎg√©p-hordoz√≥ √ľnnep√©lyes √°tad√°s√°ra a szeverodvinszki Szevmas-haj√≥gy√°rban, mintegy √∂t √©ves k√©s√©st k√∂vetŇĎen. Az 1970-es √©vek elej√©n Baku n√©ven hadrendbe √°ll√≠tott, azt√°n 1996-ban m√©g a szolg√°latb√≥l is kivont Kijev-oszt√°ly√ļ Admiral Gorskovot 2004-ben vett√©k meg az indiaiak. Az √ľzenet m√°r akkor is egy√©rtelmŇĪ volt, a szubkontinens nagyhatalmi szerepben tetszelegne.

Advertisement

Az eredetileg ink√°bb cirk√°l√≥-rephordoz√≥ hibridnek (a szovjet terminol√≥gi√°ban rep√ľlŇĎg√©phordoz√≥ neh√©zcirk√°l√≥) sz√°nt Gorskov, az amerikai teljes fed√©lzetes darabokt√≥l, vagy az orosz flotta egyetlen hordoz√≥j√°t√≥l √©s egyben z√°szl√≥shaj√≥j√°t√≥l, az Admiral Kuznyecovt√≥l elt√©rŇĎen, a haj√≥ hossz√°nak alig t√∂bb, mint fel√©t bebor√≠t√≥ sz√∂gfed√©lzettel rendelkezett. A rubelmilli√°rdokat felem√©sztŇĎ √°talak√≠t√°sok keret√©ben a cirk√°l√≥-fegyverzetet leszerelt√©k, a felsz√°ll√≥p√°lya fel√ľlet√©t pedig megn√∂velt√©k, illetve r√°mp√°t alak√≠tottak ki, a haj√≥fed√©lzeti egy- √©s k√©t√ľl√©ses MiG-29K vad√°szok felsz√°ll√°s√°nak megk√∂nny√≠t√©s√©re.

Advertisement

Az INS VikramńĀditya jelenleg, Szeverodvinszkben. (defenceforumindia.com)

A hosszas k√©sleked√©s √©s az iszonyatos k√∂lts√©gt√ļll√©p√©sek komoly fesz√ľlts√©gek forr√°sai voltak Delhi √©s Moszkva k√∂z√∂tt, amit k√ľl√∂n tet√©zett a tavalyi kabar√©: a tengeri tesztekre kihaj√≥z√°s ut√°n a haj√≥ n√©gy, egyenk√©nt 50.000 l√≥erŇĎs gŇĎzturbin√°j√°t hajt√≥ 8 olajt√ľzel√©sŇĪ kaz√°n t√∂bbs√©ge bed√∂gl√∂tt, v√©lhetŇĎen az indiaiak h√ľlyes√©ge miatt. Az eredetileg 2008-ra tervezett, tegnapelŇĎtti cerem√≥ni√°n r√©szt vett mindk√©t orsz√°g v√©delmi minisztere, Dmitrij Rogozin √©s a nev√©vel mindig der√ľlt pillanatokat okoz√≥ Arackaparambil Kurien Antony is.

Advertisement

Az indiaiak n√©gyes metr√≥ja - az INS VikramńĀditya a v√©g√ľl 950 milli√≥sra tervezett projektbŇĎl majdnem k√©t √©s f√©l milli√°rd doll√°rosra h√≠zott. A legjobbakat rem√©lj√ľk az egy√©bk√©nt igaz√°n csinosra siker√ľlt z√°szl√≥shaj√≥nak, b√°r nem vagyunk r√≥la meggyŇĎzŇĎdve, hogy utolj√°ra nevethett√ľnk j√≥√≠zŇĪeket a hordoz√≥t k√∂r√ľlvevŇĎ √∂sszn√©pi szerencs√©tlenked√©sen.