Amerikai békefenntartók gyakorolnak az eredetivel Koszovóban. (Wikipedia)

√Ėr√ľlhetnek a sportl√∂v√©szek, a Heckler & Koch azt tervezi, hogy a G36-os g√©pkarab√©ly√°nak f√©lautomata verzi√≥ja, a nem t√ļl eszt√©tikus beb√ļj√≥s sporttus√°val szerelt SL8-sz√©ria mell√© piacra dob a hadipuska eredeti diz√°jnj√°hoz hŇĪbb kin√©zetŇĪ, civil piacra sz√°nt fegyvert. Az, hogy az √ļj t√≠pus v√°ltja-e a sportkarab√©lyt vagy ezzel bŇĎv√ľl a H&K civil k√≠n√°lata, egyelŇĎre nem tudni, de a kialak√≠t√°sok elnevez√©sei alapj√°n √©n az elŇĎbbit gondoln√°m val√≥sz√≠nŇĪbbnek.

A sporterverzi√≥ SL8-as. Majdnem piaci buk√°s lett belŇĎle. (Wikipedia)

Az SL8 piacra dob√°s√°t a 90-es √©vek m√°sodik fel√©ben a n√©met t√∂rv√©nyek tett√©k, ha nem is sz√ľks√©gess√©, ink√°bb indokoltt√°. Ezek tiltj√°k a katonai verzi√≥kra szerkezetileg t√ļls√°gosan hasonl√≠t√≥ fegyverek civil piacra dob√°s√°t, meg persze √≠gy kev√©sb√© cs√≠pte a fegyvertart√°st ellenzŇĎk szem√©t. Az eredm√©ny egy kellemetlen√ľl semmilyen kin√©zetŇĪ, langyos diz√°jn lett, aminek t√ļls√°gos kompromisszumokra t√∂rekv√©se sokszor praktikum rov√°s√°ra is ment (pl.: sok hobbil√∂v√©sz bossz√ļs√°g√°ra √©s a lŇĎt√©ri cimbor√°k nagy vid√°ms√°g√°ra eleinte csak feh√©r √©s vil√°gossz√ľrke sz√≠nben forgalmazt√°k, hogy kev√©sb√© legyen ijesztŇĎ - roppant √∂tletes). Az √ļj t√≠pusban, b√°r sok a k√∂z√∂s alkatr√©sz, de nem csak z√°rszerkezet, hanem a csŇĎkialak√≠t√°s is k√ľl√∂nb√∂zik a katonai G36-ost√≥l, √≠gy a l√©nyeges elemek az SL8-hoz hasonl√≥an nem csereszabatosak - teh√°t nem lehet automat√°v√° alak√≠tani. A Heckler und Koch m√°r be is ny√ļjtotta a k√©rv√©nyt a n√©met korm√°nyhoz a t√≠pus forgalmaz√°si enged√©ly√©√©rt, mivel a t√∂rv√©nyek n√©mileg enyh√ľltek a piacra dob√°s √≥ta.

Advertisement

HK243/293 néven érkezhet a megváltás. (TheFirearmBlog)

Eur√≥p√°ban HK243, az USA-ban v√°rhat√≥an HK293 n√©ven ker√ľl majd forgalomba a .223-as Remington kaliberben. Az √ļj fegyver n√©gy kialak√≠t√°sban (Compact, Kurz, Sporter, Long) csŇĎhosszal (8.9 √©s 18.8 k√∂z√∂tti tartom√°nyban) √©s n√©gy tussal lesz majd rendelhetŇĎ: egy r√∂vid √©s egy hossz√ļ fix kialak√≠t√°s√ļval √©s k√©tfajta √°ll√≠that√≥val. A t√°rf√©szek STANAG kialak√≠t√°s√ļ, √≠gy a NATO/USGI-szabv√°nyos AR-t√°rakat √©s rem√©lhetŇĎleg a Magpul PMAG-jeit is gond n√©lk√ľl eszi majd.

Advertisement

(TheFirearmBlog)