Hadi(k) kávéház

Az RT-23 Mologyecet hordozó szerelvény a szentpétervári Varsaszkij Pályaudvaron, ami ma vasúti múzeumként funkcionál. Ha ilyet akarsz látni, elég Kecelig elmenned, ott is ki van állítva egy.

A Novosztyi tudósítása szerint a stratégiai rakétacsapatok parancsnoka, Szergej Karakajev altábornagy bejelentette, az oroszok jövőre elkezdik egy vasúti szerelvényekre szerelt új ballisztikus rakétatípus fejlesztését. Az utolsó hidegindítású* RT-23 Mologyec (NATO nevén SS-24 Scalpel) rakéták 2008-as kivonása óta nem volt ilyen jellegű fegyvere az orosz haderőnek. A védelmi minisztérium jelentése Putyinnál van, és a prototípus megépítésére már a parancsot is megkapták az illetékesek. A fejlesztést várhatóan a Moszkvai Hőtechnikai Intézet mérnökei végzik majd, akik a Bulava SLBM-et is tervezték.

Advertisement

A védelmi minisztérium szakértői szerint érdemes újra vasúti hordozótechnológiákon gondolkozni azok mobilitása és túlélőképessége miatt, az orosz vasúti hálózat iszonyatos méreteiről már nem is beszélve. Ráadásul az ilyen vonatok sokkal könnyebben álcázhatók, majdhogynem beleolvadnak a sima vonatforgalomba. Az új START-egyezmény pedig nem tiltja a vasúti úton hordozható rakéták fejlesztését.

* A hidegindítású rakéta esetén a rakétát nagy nyomáson tartott gázokkal indítják el és az így nem a silóban, hanem már a földfelszín fölött izzítja be üzemanyagát. Ettől sokkal egyszerűbben építhetővé válnak a silók, mert kevésbé kell hőhatásoknak ellenállóvá tenni, illetve az égésterméket sem kell elvezetni.

Share This Story

Get our newsletter