Az RT-23 Mologyecet hordoz√≥ szerelv√©ny a szentp√©terv√°ri Varsaszkij P√°lyaudvaron, ami ma vas√ļti m√ļzeumk√©nt funkcion√°l. Ha ilyet akarsz l√°tni, el√©g Kecelig elmenned, ott is ki van √°ll√≠tva egy.

A Novosztyi tud√≥s√≠t√°sa szerint a strat√©giai rak√©tacsapatok parancsnoka, Szergej Karakajev alt√°bornagy bejelentette, az oroszok j√∂vŇĎre elkezdik egy vas√ļti szerelv√©nyekre szerelt √ļj ballisztikus rak√©tat√≠pus fejleszt√©s√©t. Az utols√≥ hidegind√≠t√°s√ļ* RT-23 Mologyec (NATO nev√©n SS-24 Scalpel) rak√©t√°k 2008-as kivon√°sa √≥ta nem volt ilyen jellegŇĪ fegyvere az orosz haderŇĎnek. A v√©delmi miniszt√©rium jelent√©se Putyinn√°l van, √©s a protot√≠pus meg√©p√≠t√©s√©re m√°r a parancsot is megkapt√°k az illet√©kesek. A fejleszt√©st v√°rhat√≥an a Moszkvai HŇĎtechnikai Int√©zet m√©rn√∂kei v√©gzik majd, akik a Bulava SLBM-et is tervezt√©k.

A v√©delmi miniszt√©rium szak√©rtŇĎi szerint √©rdemes √ļjra vas√ļti hordoz√≥technol√≥gi√°kon gondolkozni azok mobilit√°sa √©s t√ļl√©lŇĎk√©pess√©ge miatt, az orosz vas√ļti h√°l√≥zat iszonyatos m√©reteirŇĎl m√°r nem is besz√©lve. R√°ad√°sul az ilyen vonatok sokkal k√∂nnyebben √°lc√°zhat√≥k, majdhogynem beleolvadnak a sima vonatforgalomba. Az √ļj START-egyezm√©ny pedig nem tiltja a vas√ļti √ļton hordozhat√≥ rak√©t√°k fejleszt√©s√©t.

* A hidegind√≠t√°s√ļ rak√©ta eset√©n a rak√©t√°t nagy nyom√°son tartott g√°zokkal ind√≠tj√°k el √©s az √≠gy nem a sil√≥ban, hanem m√°r a f√∂ldfelsz√≠n f√∂l√∂tt izz√≠tja be √ľzemanyag√°t. EttŇĎl sokkal egyszerŇĪbben √©p√≠thetŇĎv√© v√°lnak a sil√≥k, mert kev√©sb√© kell hŇĎhat√°soknak ellen√°ll√≥v√° tenni, illetve az √©g√©sterm√©ket sem kell elvezetni.